Καλημέρα, bonjour, buongiorno, buenos dias, good morning !!!
Καλημέρα, buenos dias, bonjour, buongiorno,, good morning gooden tag, morgen!!!
Ο πλέον συνήθης ελληνικός χαιρετισμός που απευθύνεται κυρίως σε πρωινές συναντήσεις. Η λέξη αποτελεί σύμπτυξη των λέξεων καλή + ημέρα.
Στις ελληνικές εκφράσεις η καλημέρα αποδίδεται και ως ουσιαστικό, π.χ. "του έκοψε την που λέγεται σε περιπτώσεις δημιουργίας ψυχρότητας μέχρι έχθρας. Γραμματικά απαντάται ως ρήμα: καλημερίζω και ως ουσιαστικό: καλημέρισμα ή καλημερούδια. Λαογραφία: Στα μέσα του 20ου αιώνα ονομάζονταν επίσης όλοι εκείνοι οι καθρέφτες που έφεραν τη λέξη ζωγραφισμένη επ΄ αυτών πλαισιωμένη με άνθη ή αγγελάκια, ενώ ως ευχή "καλημέρα" λέγονταν τα "Κάλαντα" Θεοφανείων. Για συναντήσεις σε άλλες ώρες της ημέρας χρησιμοποιούνται οι χαιρετισμοί "Καλησπέρα "Καληνύχτα, χαίρετε. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

...ήρθε η ώρα για την μεγάλη Ανατροπή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής....

Click to get cool Animations for your MySpace profile

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Λάδων, μυθολογικές αναφορές


Ας μιλήσουμε λίγο και για την Μυθολογία της περιοχής...

Τόπος όπου δολοφονείται ο Λεύκιππος, γιος του βασιλιά Οινομάου της Πίσας, από τη Δάφνη και τη συνοδεία της, όταν ανακάλυψαν την ώρα που έκαναν μπάνιο ότι στην πραγματικότητα ήταν άντρας και όχι γυναίκα, όπως προσποιούνταν. Ο Λεύκιππος ήταν τρελά ερωτευμένος με τη Δάφνη, όμως, καθώς εκείνη απέφευγε συστηματικά τη συναναστροφή των αντρών, παραιτείται από το σκοπό του να την κάνει γυναίκα του. Επινοεί όμως ένα τέχνασμα ώστε να μπορεί τουλάχιστον να βρίσκεται κοντά της: πλέκει κοτσίδα τα μακριά μαλλιά του, που τα άφηνε να μακρύνουν για να τα προσφέρει στον ποταμό Αλφειό, ντύνεται σαν παρθένα και παρουσιάζεται στη Δάφνη ως κόρη του Οινόμαου και την παρακαλεί να την αφήσει να κυνηγά μαζί της. Ανάμεσα στον Λέυκιππο και τη νεαρή αναπτύσσεται μια μεγάλη φιλία, που σύντομα θα ξυπνήσει τη ζήλια του Απόλλωνα. Ο θεός, θέλοντας να εκδικηθεί, εμφυσεί στις νέες την ξαφνική επιθυμία να κάνουν μπάνιο στον ποταμό κι εκείνες, υποχρεώνοντας τον διστακτικό Λέυκιππο να γδυθεί, ανακαλύπτουν ότι πρόκειται για άντρα και τον σκοτώνουν με τα βέλη και τα στιλέτα τους.

Πηγή: Πέδρο Ολάγια, Μυθολογικός Άτλας της Ελλάδας, ROAD Εκδόσεις Α.Ε., Ιανουάριος 2003

Σημ 1: Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, η Δάφνη, κόρη του Πηνειού (της Θεσσαλίας), παρακάλεσε τον πατέρα της να την μεταμορφώσει στο ομώνυμο φυτό μη θέλοντας να υποκύψει στον έρωτα του θεού Απόλλωνα που την κυνηγούσε στις όχθες του ποταμού πατέρα της.
Σημ 2: Από αυτή τη Δάφνη (κόρη του Πηνειού ή του Αμύκλα ή του βασιλιά Λάδωνα) πήρε το όνομά του και το παραλαδώνειο χωριό Δάφνη Καλαβρύτων που βρίσκεται στα σύνορα των νομών Αχαϊας και Αρκαδίας.


Ο Λάδωνας βρίσκεται στην Αρκαδία και δροσίζει και δίνει ζωή κυρίωςστην επαρχία της Γορτυνίας. Στην επαρχία μας! Είναι ένα ποτάμι μοναδικό! Τα νερά του κυλάνε τόσο όμορφα και αισθησιακά, όπως ρέουν στα αυτιά μας τα λόγια ενός ερωτικού ποιήματος! Πραγματικά, όποιος ακολουθήσει την πορεία του ποταμού θα μείνει εκστασιασμένος από την ομορφιά της φύσης που την πλαισιώνει. Τόσο πρίν, όσο και μετά τη λίμνη το ποτάμι είναι μαγευτικό. Δέντρα, κυρίως πλατάνια, το στεφανώνουν και κάνουν το τοπίο ιδανικό για περιπάτους και εφηβικές εξορμήσεις. Είμαστε όλοι παιδιά και ο Λάδωνας μας δίνει την ευκαιρία να βγάλουμε το παιδικό κομμάτι τουεαυτού μας στην επιφάνεια. Παράλληλα μένουμε ενήλικοι για να κατανοήσουμε την ομορφιά της περιοχής.
Ελάτε όλοι στο Λάδωνα για να απολαύσουμε περιπάτους, παιχνίδια, ηρεμία, παιδικότητα και άρωμα ελληνικής φύσης!


Αναρτήθηκε από gortynios

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου